Half november moest opnieuw een concert in de befaamde academiezaal worden verplaatst. Zogezegd door ‘technische problemen’. De echte reden was een enorme geurhinder door kapotte afvoerleidingen. Er is meer aan de hand. Vallend stukwerk, afgebladderde muren, vocht en schimmel, kapotte zitjes… zorgen ervoor dat het pronkstuk van cultureel Haspengouw met sluiting wordt bedreigd. Onafhankelijk raadslid Carl Nijssens ging op onderzoek. Het resultaat is beschamend. Hij zal op de gemeenteraad van maandag 27 november vragen de cultuurparel te redden van de sluiting.
Academiezaal gerenoveerd in 1995
De academiezaal was het enige nog oorspronkelijke relict van het seminarie dat in de 19de eeuw in Sint-Truiden gehuisvest was. De bijzondere aankleding en geometrische structuur van de zaal, weerspiegelen de waarde die het bisdom aan cultuur en wetenschap hechtte. De zaal - gebouwd voor woordkunst - bleek een haast perfecte akoestiek te bezitten. De zaal is jaren in onbruik geweest maar werd eind jaren tachtig in erfpacht gegeven aan de stad Sint-Truiden. Die besloot om hem te restaureren in 1995. Een project dat met verve werd verdedigd en uitgevoerd voor de cultuurschepenen Jan De Kerpel (CVP) en nadien Miel Londoz (Open VLD). De website van de stad omschrijft haar zaal als volgt: “Aanknopend met het verleden is en blijft de Academiezaal door haar akoestische kwaliteiten vooral geschikt voor hoogstaande concerten, gaande van kamermuziek over koor en kamerorkest tot kameropera. De Academiezaal wordt ook druk gebruikt als opnamestudio. Voor congressen is het eveneens een gedroomd kader.” De renovatie van de zaal en de bijbouw heeft de afgelopen jaren al snel meer dan 3 miljoen euro gekost. Maar de statige zaal is dan ook terecht de parel aan de kroon van cultuurminnend Haspengouw.
Wereldvermaarde plaats voor toppers
De achthoekige zaal werd vaak gebruikt voor concerten en als opnamestudio voor artiesten uit binnen- en buitenland. Volgens kenners staat de academiezaal op hetzelfde niveau als de Bourlaschouwburg in Antwerpen en de opera van Gent. In 2018 vond er zelfs de showcase plaats van de Britse rockband The Editors. Een opvallende keuze voor een topband die meestal op Rock Werchter, Pukkelpop of in de AB speelt. Toots Thielemans, The Scene, Laïs, Kadril en De Mens waren er kind aan huis. Internationaal gerenommeerde ensembles als het Janeck, het Melos en het Hagen Quartet passeerden in de zaal. Mezzosopraan Virpi Räisänen en tweede laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd Segei Redkin kwamen er graag performen. Klara, de klassieke radio, nam er concerten voor uitzending op. "Maar, nu staan we op de rand van teloorgang” zegt raadslid Carl Nijssens.
Het verval: sluiting dreigt Afgelopen weekend moest het concert de Venetiaanse Motteten door Les Muffatti in allerijl verplaatst worden naar de OLV-Kerk. De stank in de statige Academiezaal was niet te harden door kapotte afvoerleidingen. Maar er is meer aan de hand. “Kapotte zitjes, vallend stukwerk, afgebladderde muren vol vocht, schimmels en zwammen in tussenverdiepen, stinkende toiletten…”, vertelt Carl Nijssens die na enkele onrustwekkende telefoons van trouwe bezoekers en personeel zelf poolshoogte ging nemen. De ooit zo prestigieuze cultuurtempel van onze stad is in zeer slechte staat. Een ervaren Truiense architect vertelde me dat zo’n 15 jaar geleden nog meer dan 300.000 euro kosten werden gedaan om de erg aantastende ‘huiszwam’ uit het gebouw te verwijderen. Vandaag zijn schimmels en zulke zwammen zich weer meester aan het maken van tussenverdiepen. De veiligheid en gezondheid van de bezoeker zal een volgend issue worden als er niets aan gedaan wordt.
Maar ook de 'planché' op het middenplein is versplinterd stukgelopen omdat hij gewoon nooit werd behandeld. Dit is onherstelbaar en er moet een nieuwe komen vertellen specialisten.
Gebouwenbeheer: problematisch in Sint-Truiden “Dat onze stad financieel aan de grond zit is een publiek geheim en dat er geen geld meer is om alles fatsoenlijk te beheren weten we ook al lang. Maar er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden over welke gebouwen we wél nog openhouden en waar we instandhoudingswerken en renovaties gaan uitvoeren en bij welke niet. Ondertussen vervallen de pareltjes van onze stad door gebrek aan keuzes en visie. Dit is een noodkreet voor onze Academiezaal: ik vraag aan cultuurschepen Stijn Vanoirbeek om met dezelfde passie als zijn voorgangers De Kerpel en Londoz de Academiezaal van de ondergang te redden! Ik verwacht een reddings- en renovatieplan voor 2024. Start al met eerste herstelwerken en zet de renovatie van de Academiezaal snel op de planning van de begroting. Anders zal er voor dit bestuur niets anders opzitten om nog meer optredens te schrappen en voorgoed ook hier een klem op de deur te zetten van wat eens de culturele trots van Haspengouw was,” besluit onafhankelijk gemeenteraadslid Nijssens.
Hozzászólások