top of page
  • Foto van schrijvercarl

In onze stad mag niemand op straat moeten slapen

Op maandag deed ik een avondwandeling door onze geliefde Trudostad die zich stilaan opmaakt voor de Kerstperiode. In een portaal op de Grote Markt zag ik een dakloze warmte voor de nacht zoeken. Ik schreef dezelfde avond deze open brief naar de burgemeester en de schepenen:Sint-Truiden, maandag 13 november 2023


Aan College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Sint- Truiden


Brief aan Schepencollege: "In onze stad mag niemand op straat moeten slapen.”


Beste burgemeester en beste schepenen


Als inwoner van ons stadscentrum doe ik meermaals per week een avondwandeling langs winkelstraten, de Grote Markt, de vesten, ons stadspark…


De afgelopen weken valt het me op dat ik steeds meer zwervers en daklozen tegenkom. Ze zoeken in de avond of bij nacht beschutte plekjes op. Regelmatig zie ik zelfs mensen slapen op een bank in het park of op de stadsvesten.

Vanavond, om 23 uur, zag ik een dakloze slapen in een portaal van een handelspand op onze Grote Markt. Ik heb hiervan melding gemaakt bij de lokale politie in de hoop dat de persoon een warm onderkomen voor de nacht kon krijgen.

Dat er vandaag een dakloze op onze Grote Markt in een portaal warme beschutting zoekt voor de nacht grijpt me aan. Temeer omdat dit géén alleenstaand geval is en we allen met onze eigen ogen kunnen zien dat deze problematiek in onze binnenstad alleen maar toeneemt.


Daarom vraag ik het schepencollege de optie te willen onderzoeken om de kamers in het leegstaand minderbroedersklooster deze winter open te stellen voor nachtopvang voor dak- en thuislozen. De voormalige kamers van de minderbroeders hebben een basisinrichting en beschikken over een minimum aan sanitair en zijn onmiddellijk inzetbaar.


Als stadsbestuur betalen we al sinds 2019 een jaarlijkse erfpacht voor de kerk, annex klooster van 67.500 euro per jaar. Tot vandaag heeft men voor het klooster geen invulling of toekomstplannen.


Een tijdelijke en sociale functie in de geest van de voormalige minderbroeders zou op zijn plaats zijn. Ik citeer uit ons eigen raadsbesluit en erfpachtovereenkomst van 2019: “De nieuwe bestemming die aan de Minderbroederssite zal gegeven worden sluit aan bij het gedachtegoed en het erfgoed van de Vlaamse minderbroeders die 800 jaar voor stad en burgers hebben gezorgd. De Minderbroederssite van de toekomst zal daarom met respect voor het verleden een site worden waar publieke dienstbaarheid centraal zal staan.”


Vandaag moet een dakloze onder een grijs deken de nacht doorbrengen in een portaal op onze Grote Markt terwijl we diezelfde dag onze stad van warme kerstverlichting voorzien. Tegelijk zeggen we te werken aan een nieuw concept van de ‘warmste tafel’ bij de horeca in en rond de Grote Markt, terwijl de deur van het leegstaand minderbroedersklooster 50 meter verder op slot blijft … Het sociale contrast in onze stad mag echt niet zo groot zijn. Beste, beleidsmakers, in onze stad mag niemand op straat moeten slapen.


Ik dank u dit te willen bekijken in het licht van de huidige noden en met de beperkte inspanningen die u hiervoor dient te leveren.


Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten.


Carl Nijssens

Gemeenteraadslid

1.035 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page