top of page
  • Foto van schrijvercarl

Raadslid vraagt half uur gratis parkeertijd in stadscentrum
Raadslid Carl Nijssens (CD&V) vraagt de gemeenteraad van maandag 28 maart 2022 om voor elke parkeerplaats in het stadscentrum het eerste half uur gratis parkeren mogelijk te maken. Dit kan door de, in onbruik geraakte, ’gratis kwartierschijf’ uit te breiden en weer te promoten. In een volgende fase kan dit geautomatiseerd worden via de parkeermeters en de betaalapp. Hij agendeert dit voorstel als extra agendapunt. Betalende zone en ‘Shop&Go’-plaatsen


De stad Sint-Truiden heeft in haar centrum een betalende parkeerzone voornamelijk binnen de stadsvesten. Betalen moet je hier per kwartier parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 18u met een maximum van 4 uur. Op de Grote Markt, het Minderbroedersplein, de Stapelstraat en de Luikerstraat is de parkeerduur beperkt tot maximum 2 uur en betaal je ook meer per kwartier. Daarnaast zijn er ook een 80-tal ‘Shop&Go’-parkeerplaatsen verspreid in het commercieel centrum. Hier mag je maximum 30 minuten gratis parkeren. De ‘Shop&Go’- parkeerplaatsen zijn herkenbaar aan de zwarte sensor op de grond. De meeste van deze plaatsen worden automatisch gecontroleerd en geverbaliseerd via het stedelijk camerasysteem.


Koopvlucht tegengaan en kortparkeren aanmoedigen

Sint-Truiden in een echte handelsstad waar het beleid ervoor kiest de wagen in het centrum te laten parkeren. Dit versterkt de handelskern en de kwaliteit van de detailhandel die Sint-Truiden zo uniek maakt. Ondertussen zien we dat heel wat Limburgse steden hun parkeerbeleid aanpassen om de lokale shopper bij te houden. Dit onder druk van steeds krimpende handelskernen, stijgende leegstand, opkomst van de e-commerce, de nasleep van corona en de dalende koopkracht. Men wil ook koopvlucht voor basisgoederen in eigen gemeente tegengaan.


Kwartier moet minstens half uur worden

Al meer dan 10 jaar biedt de stad Sint-Truiden de ‘gratis kwartierschijf’ aan voor de prijs van 1 euro. Deze lokale parkeerschijf kan je aankopen in de Truiense parkeerwinkel en biedt iedereen het recht om op elke parkeerplaats in de stad het eerste kwartier gratis te parkeren. De werking van deze schijf is opgenomen in het gemeentelijk parkeerreglement. Echter, door de jaren heen, en door gebrek aan promotie is deze kaart in onbruik geraakt of bij velen onbekend. Raadslid Carl Nijssens wil deze kaart nieuw leven inblazen door de gratis parkeertijd te verlengen van 15 minuten naar een half uur. “Op deze manier maken we de regels voor tijd gratis parkeren hetzelfde voor elke plaats in onze stad. Met het gebruik van deze kaart is het eerste half uur dan steeds gratis. Zo wordt elke parkeerplaats in feite een ‘Shop & Go’ plaats in ons stadscentrum. Daarenboven is 30 minuten toch het minimum voor een snelle aankoop of iets af te halen bij de lokale handel.”

Zo wordt elke parkeerplaats in feite een ‘Shop & Go’ plaats in ons stadscentrum.

Digitaliseer en automatiseer gratis parkeerkaart

Aan de gemeenteraad vraagt Nijssens ook om na te gaan hoe ‘het half uur gratis’ automatisch kan worden geïmplementeerd in de bestaande systemen van de parkeerapp (4411) en de parkeermeters. “Het moet perfect mogelijk zijn om een betalende parkeersessie pas na ’30 minuten gratis’ te laten starten. Zo moderniseren we ook ineens het oude parkeerkaartsysteem,” besluit Carl Nijssens.


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page