top of page
  • Foto van schrijvercarl

Oekraïne raakt ons allemaal !


Hier kan je mijn tussenkomst vinden van de gemeenteraad van maart 2022 over de oorlogscrisis in Oekraïne.

Samen met Peter Van Dam (Groen) en Gert Stas (Vooruit) diende ik een extra punt in op de gemeenteraad omdat we vinden dat deze crisis ook moet besproken worden op het hoogste politieke forum van onze stad: de gemeenteraad. Een oorlog laat politieke grenzen vervagen en maakt ideologische verschillen ondergeschikt aan wat ons allen menselijk bindt.


"Beste collega’s

Een maand en 4 dagen geleden begon er een oorlog in onze achtertuin.

Wie dacht dat Europa gevrijwaard zou blijven van gewapende conflicten een oorlogszuchtige dictators is eraan voor de moeite. De invasie door Rusland van Oekraïne verwoest niet alleen steden en gebouwen maar ook gezinnen en generaties.


Het raakt ons allemaal als we zien dat kraamklinieken worden gebombardeerd en theatergebouwen die als menselijk schild dienen worden neergehaald. Menselijke drama’s als deze zorgen ervoor dat een vluchtelingenstroom op gang komt. Eerst richting de buurlanden en zo verder naar de andere Europese landen. Ook ons land ontvangt vandaag al heel wat Oekraïners in nood op, voornamelijk vrouwen en kinderen.


De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie liet weten tussen de 5 en 7 miljoen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne te verwachten in de EU. Als die verspreid worden, dan zal België 2,8 procent hiervan opvangen, zo’n 200.000 personen.

Ook onze stad wordt vandaag geconfronteerd met de vraag naar noodopvang en hulp van gestrande Oekraïense mensen.


Enerzijds is er de vraag en de suggestie om de opvangmogelijkheden te onderzoeken en coördineren bij particulieren thuis in onze stad via #plekvrij.

Anderzijds vraagt men de lokale overheid ook naar beschikbare plaatsen voor noodhulp en en opvang op iets langere termijn.


Sint-Truiden is een warme en solidaire stad. Dat zien we al in de vele particuliere hulpinitiatieven die worden genomen, plaatsen die worden aangeboden en vrijwilligers die zich willen aanmelden.

Sint-Truiden is een warme en solidaire stad. Dat zien we al in de vele particuliere hulpinitiatieven

Ondertussen maakt de stad werk van een bundeling de noodvragen en wordt er aan een gefaseerd actieplan gewerkt. Een coördinatieteam onder leiding van Sofie Strauven doet heel goed werk, waarvoor ook proficiat aan onze diensten.


Toen ik begin deze maand de vraag stelde om het voormalig schakelzorgcentrum te willen bekijken als opvangplaats voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen ontving ik van vele collega’s van alle partijen uit deze raad positieve signalen, maar ook heel wat vragen.


Ondertussen werd er werk gemaakt van de inrichting van 'het Hoflokaal' voor 15 plaatsen. Nu is men ook 'de Tochtgenoot' ook aan het klaarmaken. Is alles goed toegankelijk? Voor hoeveel plaatsen gaan we in het totaal ? Wat nu met de andere opgelijste gebouwen? Is er begeleiding voor deze mensen voorzien?

We moeten samen, los van rang, stand, politieke kleur of overtuiging onze verantwoordelijkheid nemen.

Er zijn bij velen nog heel wat vragen over de verdere aanpak van deze crisis.

Het leek ons dan ook belangrijk om dit thema zo snel als mogelijk politiek bespreekbaar te maken. Dank alvast om op korte termijn een raadscommissie hierover te voorzien.Deze oorlog is een verhaal van menselijke drama’s en van hulp bieden aan gezinnen. Dit raakt elk land van de EU en elke stad in ons land. Dus ook onze Trudostad.


Hier moeten we samen, los van rang, stand, politieke kleur of overtuiging onze verantwoordelijkheid nemen.


Een oorlog die zich afspeelt op een afstand die even ver is als Lissabon, een van de geliefde citytrips, dat is dichtbij. Dat raakt ons allemaal en daar nemen we samen onze verantwoordelijkheid voor. Dank om dit ook unaniem als gemeenteraad te willen doen." Carl Nijssens (raadslid CD&V)

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page